HomeDIYBehangen: Alles wat je erover moet weten

Behangen: Alles wat je erover moet weten

Jouw woning moet altijd naar wens zijn. Dit kun je doen door nieuwe meubelstukken of accessoires aan te schaffen. Echter kun je ook een wereld van verschil maken door te behangen. Met een mooi behang op de muur zorg je er namelijk voor dat het er direct weer als nieuw uitziet en je voor langere tijd nergens meer naar om hoeft te kijken. Behang is eenvoudig zelf te plaatsen, waardoor je er geen professional voor nodig hebt. Maar hoe zorg je er dan voor dat alles goed verloopt? Onderstaande informatie zorgt ervoor dat jij voldoende kennis hebt over de werkzaamheden.

De voorbereidingen van behangen

Behangen begint met een goede voorbereiding. Je moet daarom altijd eerst kijken of je jouw muur moet repareren. Oneffenheden en gaten ga je bijvoorbeeld direct terugzien als het behang op de muur zit. Je kunt daarom eerst een muurvuller op de muur smeren en dit goed glad maken. Daarna breng je voorstrijkmiddel aan op de muur. Dit is vooral van belang bij een zuigende ondergrond, zodat er een goede hechting van het behang ontstaat. Laat het goed drogen. Ook kun je eventueel kleurverschillen op de muur aanpakken, zo voorkom je dat de vlekken later doorschijnen bij het behang.

Het behang plakken en het knippen

Dan kun je gaan beginnen met behangen. Je moet hiervoor eerst de behangbanen knippen. Hiervoor knip je altijd een baan die tien centimeter langer is dan de hoogte van de muur. Zo heb je altijd speling tijdens het behang plakken. Als je voor een behang met patroon hebt gekozen moet je er rekening mee houden dat er verspringingen kunnen komen. De verspringingsmaat staat altijd op de rol aangegeven. Je kunt dan de behanglijm aanbrengen. Doe dit eerst op de muur en smeer de behanglijm iets breder dan de breedte van de strook. Het behang plakken zal zo eenvoudiger verlopen.

Het aanbrengen van het behang

Ook smeer je het behang in met de behanglijm. Hiervoor leg je twee banen ondersteboven op de behangtafel en smeer je de eerste helft goed in. Je vouwt hem dan dubbel en smeert de andere helft in. Vooral de zijkanten moeten goed behandeld zijn. Het behang plakken begint pas tien minuten nadat de lijm erop zit. Je begint dan bovenaan de muur en houdt hierbij een overlap van vijf centimeter. Druk het behang goed aan en zorg dat je de lucht er tussenuit haalt. Dit herhaal je bij iedere baan. Snijd daarbij ook alle obstakels weg uit het behang, zodat er geen bobbels in komen te zitten. Als laatste rol je de naden strak.  

Populaire blogs

Mijn favorieten