HomeAlgemeenDe functie van een sauna voor je lichaam

De functie van een sauna voor je lichaam

Een hete lente zit er helaas niet in voor ons kikkerlandje. De vele regenachtige dagen met koele temperaturen en soms een zonnige uitschieter is in ieder geval niet mijn favoriete weer. Aangezien we allemaal thuis zitten is dit wellicht het ideale moment om een sauna voor in huis aan te schaffen. Op deze manier hebben we meer controle over de warmte waarin we ons bevinden. Even de ogen sluiten, de warmte voelen en je voorstellen dat je in een tropisch land op vakantie bent. Maar wat betekent nou eigenlijk de functie van een sauna voor je lichaam?

Er bestaan 2 soorten sauna’s op dit moment: de klassieke Finse sauna en de infrarood sauna. Eerst zal ik het verschil tussen deze twee sauna’s bespreken om vervolgens over te gaan op de voordelen van beide. Wil je een sauna kopen? Lees dan snel verder!

De klassieke Finse sauna wordt door middel van een warmte bron met lucht opgewarmd.
De temperatuur van de Finse sauna variëren tussen 50-100 graden met een relatieve vochtigheid van 30-15%.

Een infrarood sauna zoals de naam al verraad werkt met warme infrarood stralen die direct in contact komen met de huid, hier komt geen lucht bij te pas.
Deze sauna wordt eerder gezien als een warmtecabine met straling dan een sauna. De temperatuur van deze warmte cabines ligt meestal tussen de 40-60 graden.

De functie van een sauna voor je lichaam.

De normale lichaamstemperatuur van een mens ligt rond de 37 graden en wordt automatisch gecontroleerd door het lichaam. Bij de Finse sauna wordt de temperatuur van het lichaam handmatig warmer. Vaak met maar een paar graden. Dit is echter genoeg om drastische veranderingen in je lichaam aan te wakkeren. 

Zodra de lichaamstemperatuur van een individu stijgt openen de zweetklieren en poriën zich. Hoe warmer het lichaam, hoe makkelijker intern vocht verdampt. Daarnaast zetten de bloedvaten uit en daardoor wordt de bloedsomloop versnelt met warm bloed. In een gezond menselijk lichaam stroomt onder gemiddelde omstandigheden 5-10% van het bloed door de huid. Met een Finse sauna kan dit oplopen tot maximaal 70%. De hartprestatie wordt getest en is vergelijkbaar met die van een intensieve wandeling. De huid wordt gezuiverd, voelt een stuk zachter en deze sauna werkt om astmatische klachten te verminderen.

Dus wat zijn dan de voordelen van een infrarood warmtecabine? Waar bij een Finse sauna de hartprestaties worden getest verliest de gemiddelde infraroodsauna gebruiker 500 gram vocht en tussen de 300-800 kcal, dit is vergelijkbaar met een uur hardlopen. Uit Japans onderzoek is gebleken dat deze soort sauna helpt bij het verlichten van spier- en botproblemen zoals reuma, fibromyalgie en hypertensie. En ten slotte raakt het zenuwstelsel ontspannen waardoor klachten als slapenloosheid en stress verminderen of zelfs verdwijnen.

Kortom, ik haal de zomer wel in mijn eigen huis en verbeter ook nog mijn fysieke en mentale gezondheid door middel van een sauna. Jij ook?

Populaire blogs

Mijn favorieten