Infrarood verwarming
Blog

Infrarood verwarming, wat kan je ermee?

Ontwikkelingen op het gebied van huizen, de bouw en vormen van verwarmen hebben de afgelopen jaren niet stilgestaan. Een ontwikkeling die mij het meest interesseert is die van infrarood verwarming. Via Infraroodstraling is het mogelijk om personen en objecten binnen in huis te verwarmen. Omdat ik merk dat niet iedereen even bekend is met deze techniek lijkt het mij leuk hier eens wat dieper op in te gaan.

Infrarood verwarming als hoofdverwarming

Er zijn meerdere vormen van verwarmen mogelijk binnen in huis, kantoor of in de winkel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan oorspronkelijk manieren van verwarmen zoals een centrale verwarming of gaskachel, maar ook infrarood verwarming is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven van veel mensen. Via straling worden personen en objecten verwarmd waardoor al binnen enkele minuten effect gevoeld kan worden. Anders dan bij een gaskachel of centrale verwarming wordt dus niet de lucht verwarmd, maar de persoon of het object zelf. Hierdoor hoef je niet al uren voordat je in de ruimte wilt zitten de verwarming aan te doen waardoor je een hoop energie bespaart. Daarbij is infrarood verwarming vergelijkbaar met de warmte van de zon en deze warmte wordt daarom als zeer prettig ervaren. Deze vorm van verwarmen geeft zo veel fijne en goede warmte af dat deze infrarood verwarming zelfs als hoofdverwarming kan dienen.

Infrarood verwarming in elke ruimte

Het grootste voordeel hiervan vind ik dat deze vorm van verwarmen heel energiezuinig is, relatief goedkoop in aanschaf prijs en daarnaast zeer strak en tijdloos staat in een ruimte. Je zult geen last meer hebben van lelijke buizen door een ruimte waardoor dit bijdraagt aan een strak design. Daarbij kun je voor werkelijk elke ruimte een geschikte vorm van verwarmen vinden. Zo kun je in de woonkamer gebruik maken van een normaal paneel of een paneel in de vorm van een schilderij. Voor in de keuken zou je kunnen kiezen voor infrarood verwarming achter een krijtbord. Zo valt de verwarming niet op en daarbij is er dus een mogelijkheid voor elke ruimte. Zelf heb ik bijvoorbeeld in mijn badkamer deze verwarming in de vorm van een spiegel, maar je kunt er ook voor kiezen om een opvallend paneel op te hangen. Het is dus maar net wat jij prefereert en mooi in de ruimte vindt staan.

Ga voordat je kiest voor een bepaalde vorm van infrarood verwarming goed na waarom je dit nodig hebt. Is het de bedoeling dat deze verwarming de kachel of centrale verwarming vervangt, of is deze verwarming een bij verwarming? Voor elke intentie zijn verschillende geschikte mogelijkheden en daarom moet je goed voor jezelf bepalen wat je nodig hebt!

Geef een reactie