HomeDIYKunstgras aanbesteden voor de club

Kunstgras aanbesteden voor de club

Voor onze voetbalclub was het tijd om het nieuwe veld aan te leggen. Het was het hoofdveld dus alles stond op scherp om het geld goed uit te geven. De discussie ging om echt gras en kunstgras voor het veld. 

Aanbesteding verdeling

Er waren drie kampen in het bestuur: kunstgras, “natuurgras” en “hybridegras”. Samen met de commissie was het 2 tegen 3 tegen 1 en 4 zonder voorkeur. Wie deze 4 overblijvers kon overtuigen was degene die het plan mocht bepalen de facto. Niet dat iemand enige House of Cards achtige aspiraties had, maar zo voelde het wel een beetje.

De zaak hybride

Een voorzichtig voorstel tussen beide kampen in, wetragras is een mix van natuurgras en kunstgras verstevigd met kunststof matten. Een gepassioneerde case maar uiteindelijk ondermijnd door een gebrek aan mankracht. Hierdoor had het voorstel niet genoeg detail om de twijfelaars te overtuigen. Ik kan daarom ook moeilijk oordelen hoe effectief zo een veld is.

De zaak natuurgras

De conservatieve club met een helder voorstel: Alle velden zijn al natuurgras, we kennen natuurgras, we willen natuurgras. De paperassen waren ook snel geproduceerd, een kopie van de aanbesteding van veld 4. Een solide aanbod, wat de vraag opwekt: waarom kunstgras?

 

De zaak kunstgras

Ik ben er sterk van overtuigd dat kunstgras voor normaal clubvoetbal de toekomst heeft. Het kan intensiever gebruikt worden in het jaar en maakt het mogelijk om door te groeien zonder extra grond te hebben. Met het hete hangijzer van de kunststofkorrels verholpen is dit dé manier om de club verder te laten groeien. Ik voelde me in deze mening gesterkt door mijn kompaan in kamp kunstgras. Hij doet de wiskunde bij een verzekeraar en had alles keurig uiteengezet in Excel. De reden dat hij in het commissie was gegaan is om kunstgras te promoten als nieuw middel. Het enige wat hem tegenwerkt is dat hij een lage tolerantie heeft voor gezanik. Op zich geen verkeerde kwaliteit, behalve dat hij veel gezanik vindt als het niet onderbouwd is, en sentiment is een lastig te temmen beestje. Dat is waarom ik me ook hard maak ervoor, om de wat voorzichtige menselijke benadering te leveren. Iets wat nodig is om een beslissing voor elkaar te krijgen, zelfs als je de beslissing op basis van de cijfers moet nemen.

Afloop

Met Wetra buitenspel was het echt gras tegen kunstgras. Met het kostenplaatje zo duidelijk in het voordeel van de club, een echte schatting op groei en het bedaren van het sentiment met sociale bewijskracht gingen we kunstgras kopen en laten leggen. Nog geen week de meeting gingen we al het kunstgras online bestellen.

Populaire blogs

Mijn favorieten