HomeWonenOnderhoudsarme gevelmaterialen

Onderhoudsarme gevelmaterialen

Bij de keuze van het materiaal voor uw gevel kunt u denken aan: baksteen, beton, steenwolvezels, vezelcement, kunststoffen en meer. Beton is het meest onderhoudsarme materiaal, wat betekent dat het wel 40 jaar mee kan gaan. Deze materialen zijn goedkoop en hoeven niet geschilderd te worden. Hout vergt echter een behoorlijke hoeveelheid onderhoud. Het verouderd en kan gaan bladderen, dus u moet het om de paar jaar opnieuw schilderen. Wilt u meer leren over onderhoudsarme gevelmaterialen? Lees dan deze blog! 

Steen

Een betonnen alternatief voor hout is cementplaat. Het is verkrijgbaar in een verbluffende reeks kleuren, en wordt vervaardigd met behulp van cellulose en andere vezels. Het wordt gewalst om overtollig vocht te verwijderen en wordt vervolgens verwerkt tot tegels, panelen en andere architectonische details. De onderhoudsarme eigenschappen van beton- en cement plaat maken ze ideaal voor het exterieur. Ze zijn gemakkelijk te onderhouden en hoeven niet te worden geverfd of gebeitst. Deze materialen zijn goed voor het milieu en vergen niet veel onderhoud.

Hoewel kunststof en vezelcement onderhoudsarme gevelmaterialen zijn, kunnen ze moeilijk te reinigen zijn. Sommige kunnen na een tijdje witte vlekken en waas ontwikkelen, en voor platen met houtnerfstructuur zijn soms speciale reinigingsmiddelen nodig. Deze materialen moeten meerdere keren per jaar worden gereinigd en kunnen niet worden gebruikt op wolkenkrabbers. Als alternatief kunt u kiezen voor gevelbekleding van vezelcement of steenwol, die veel zachter en minder duurzaam zijn dan de andere twee.

Hout

Een ander gevelmateriaal dat weinig onderhoud vergt, is hout. Het is een klassieke en traditionele keuze voor veel bouwprojecten. Denk bijvoorbeeld aan zweeds rabat. Er zijn verschillende soorten hout, die allemaal weinig tot geen voorbehandeling nodig hebben. Hoewel hout duurzaam is, wordt het uiteindelijk zilverkleurig en moet het regelmatig worden schoongemaakt en onderhouden. In feite heeft hout de neiging om na enkele jaren te verweren tot een zilveren tint. Gebruik daarom alleen eersteklas hardhout, zoals eikenhout, dat tot 50 jaar meegaat.

Baksteen

Baksteen is een ouder bouwmateriaal. Bovendien is het ook een van de meest onderhoudsvriendelijke gevelmaterialen. Bovendien is baksteen een goede keuze voor oudere gebouwen en heeft het vele voordelen. Door zijn duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid is het voor veel mensen een uitstekende keuze. Het gaat net zo lang mee als het gebouw waar het van gemaakt is. Het nadeel is dat het vaak moet worden geschilderd. Maar het is duurder dan hout.

Natuursteen

Natuursteen is weliswaar het onderhoudsarme materiaal, maar het kan duur en moeilijk zijn om over uw hele huis te plaatsen. Een natuursteenfineer voor het hele huis is niet voor elke huiseigenaar een haalbare optie, maar het kan in sommige gevallen wel duur zijn. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met de kosten en de klimatologische omstandigheden in de regio waar u woont, voordat u een bekledingsmateriaal kiest. Als u een nieuw gebouw bouwt, moet u uw opties zorgvuldig afwegen voordat u beslist welk type u kiest.

Conclusie 

De gevel van uw huis is de fysieke grens van het gebouw. Dit materiaal bedekt het grootste deel van het buitenoppervlak van uw huis. Het is een decoratief materiaal, maar het kan ook andere doeleinden dienen. Zo kunnen extra lagen van dit materiaal helpen bij de thermische isolatie, voorkomen dat vocht en ongewenste geluiden het gebouw binnendringen, en interieuronderdelen beschermen. Het is belangrijk om een aannemer te vinden met ervaring in het installeren van het materiaal. Als u niet zeker bent over het proces, kunt u online zoeken om meer te leren over de verschillende soorten materiaal beschikbaar.

 

Populaire blogs

Mijn favorieten