Openingsbod
Blog

Klaar om te gaan bieden op je gewenste huis?

Weet je dat wel zeker? Want bieden is niet meer zomaar iets. Vroeger kon je er nog mee wegkomen dat je, heel creatief, een mooie kaart maakte voor de huidige bewoners. In die kaart schreef je dan waarom juist jij dit huis wilde kopen. En vooral ook waarom ze het aan jou moesten gunnen. De woningmarkt is echter niet meer zo vriendelijk. Je moet echt goed beslagen ten ijs komen om een huis te bemachtigen voor de juiste prijs. Een goed openingsbod is daarom echt belangrijk. Maar hoe bepaal je wat een goed openingsbod is? Is de vraagprijs bieden altijd verstandig? Moet je er juist onder gaan zitten of juist overbieden? In alle gevallen kan het flinke invloed hebben op de maandelijkse hypotheek die je moet gaan betalen.

Begin bij het begin

Nog voor je actief op huizenjacht gaat, is het belangrijk om te bepalen hoeveel je maximaal kunt lenen. Dat kun je zelf online berekenen, maar je kunt ook gratis telefonisch contact opnemen met een adviseur. Hij of zij kan je dan helpen te bepalen wat je maximaal kunt lenen. Dat je dat maximaal kúnt lenen, wil nog niet zeggen dat je dat maximaal wílt lenen. Jij moet uiteindelijk zelf bepalen wat je budget is voor een nieuwe of andere woning. Met dat budget kun je dan actief gaan zoeken naar jouw toekomstige thuis.

Je hebt een aantrekkelijk huis gevonden

En de vraagprijs valt binnen je budget. Moet je dan direct de vraagprijs bieden in je openingsbod? Om dat te bepalen is het verstandig om wat onderzoek te doen in de wijk. Voor welke bedragen zijn vergelijkbare huizen verkocht? De buren willen over het algemeen graag vertellen wat zij hebben betaald. Doe daar je voordeel mee. Ook een online onderzoekje en informatie opvragen bij het kadaster kun je gewoon zelf doen. Dan ga je eens kritisch naar het huis kijken. Moet daar nog veel aan gebeuren? Is de centrale verwarming nog zo goed als nieuw? Zit er al (minimaal) dubbel glas in de kozijnen? En hoe is het houtwerk? Bepaal aan de hand van al deze informatie goed wat jouw openingsbod gaat worden.

Het huis dat je wilt is zeer populair

Tijdens het open huis liepen er veel mensen rond die zeer geïnteresseerd leken. Nu kan je twee dingen doen. De vraagprijs bieden en hopen dat je geluk hebt. Of het geluk een handje helpen en overbieden. Dan bied je dus meer dan de vraagprijs. Dat lijkt misschien gek, maar geloof mij, je bent echt niet de enige die dat huis wil. Hou er wel rekening mee dat je kunt overbieden wat je wilt, het komt wel maandelijks terug! Door het overbieden kan je hypotheek flink hoger uitpakken. En bied je hoger dan de taxatiewaarde van het huis, dan kan het zomaar zijn dat je alles boven die taxatiewaarde met eigen geld moet betalen. Laat je dus vooral goed informeren over de mogelijkheden. Praat, kijk, lees en zorg dat je je geldzaken goed op orde hebt. Succes!

Geef een reactie