Ben je zelf niet zo technisch aangelegd? Dan kan ik me voorstellen dat het soms moeilijk is om heel technische gesprekken te volgen. Misschien heb je wel nog nooit in je leven van de termen of producten gehoord die in deze gesprekken voorkomen. Bij mij duurde het ook een hele tijd tot ik hier wat vanaf wist. Het blijft nou eenmaal een ingewikkeld onderwerp. Maar wil je nu eens mee kunnen praten in deze technische gesprekken of ben je gewoon opzoek naar meer informatie over technische onderdelen? Dan is deze blog voor jou bedoelt: ik zal 2 veelgebruikte technische onderdelen omschrijven en uitleggen.
Motoren
Ik begin met een product waar je zeker weten wel eens van hebt gehoord: de elektromotor. Een elektromotor kan elektrische stroom omzetten in beweging. Super handig dus voor allerlei verschillende functies, ik weet zeker dat je zelfs producten in huis hebt met een elektromotortje erin. Sterker nog, zonder elektromotoren zou je leve er heel anders uit zien: geen magnetron meer, je elektrische tandenborstel zou niks doen en de elektrische auto zou alleen voor de sier zijn. Maar ook industrieel worden deze motoren erg veel gebruikt. Je hebt ze namelijk is heel veel verschillende uitvoeringen en ook met wisselend vermogen. Dit kan oplopen tot wel 900kW! Hoe werken deze motoren? Ze zijn opgebouwd uit een magneet en een wikkeling. Dit is een stukje geleidend materiaal wat opgerold is. Door spanning op dit materiaal te zetten wordt deze elektrisch geladen. Een magneet heeft een krachtwerking op elektrisch geladen onderdelen en hierdoor is er een magnetisch veld tussen de grote magneet en het stuk geleidend materiaal. Dit veld zorgt ervoor dat de elektrische energie omgezet wordt naar beweging en zo gaat de motor draaien. Om hem draaiende te houden moet de kracht steeds van richting wisselen als de wikkeling verder draait.
Frequentieregelaar
Het tweede veelgebruikte product wat ik ga beschrijven zijn frequentieregelaars. Waarschijnlijk komt je dit minder bekend voor dan de elektromotor, maar het is niet minder belangrijk. Dit apparaat kan gebruikt worden om het toerental van de eerder beschreven elektromotor te regelen. Dit kan om verschillende redenen gedaan worden. Een voorbeeld is om het energieverbruik in te perken en efficiënt energie op te wekken. Zelfs kleine veranderingen in het motortoerental kunnen al zorgen voor een grote verandering in het energieverbruik. Ook kunnen ze gebruikt worden als de snelheid van een proces aangepast moet worden. Denk hierbij aan ventilatoren of hijsinstallaties.