Plexiglas platen zijn leverbaar in divers diktes, kleuren en soorten. Heb je plexiglas platen nodig? Dan kun je onder andere kiezen uit matte, glasheldere, opaal witte en gekleurde plexiglasplaten. In het assortiment van de leverancier van deze platen bevinden zich ook fluorescerende platen en platen met een spiegelend effect. Ben je op zoek naar een plexiglasplaat van een bepaalde dikte? Deze platen zijn vaak leverbaar in diktes van 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12, 15, 20, 25 en 30 millimeter. Heb je een speciale variant, zoals bijvoorbeeld een fluorescerende of een plaat met een spiegelvariant nodig? Deze platen zijn slechts in een beperkt aantal diktes leverbaar. Heb je bestelling geplaatst? De door jou bestelde platen worden door de leverancier van de platen op maat gezaagd.
De kunststofsoort plexiglas
De bekende kunststofsoort plexiglas dankt zijn faam aan zijn unieke eigenschappen. Het kraakheldere plexiglas heeft een lichtdoorlatendheid van 92%. Bovendien is deze kunststofsoort niet alleen 30 keer goedkoper dan glas. Het is ook veel lichter en goedkoper. Men gebruikt het daarom vaak als vervanger van glas. Omdat deze kunststofsoort brandklasse B2 heeft, is het geschikt als beglazing voor publieke locaties. Het is echter niet geschikt als brandwerend glas, want deze kunststofsoort smelt bij een temperatuur van 160° Celsius. Heb je plexiglas nodig? Dan kun je kiezen uit gegoten en geëxtrudeerd plexiglas. Het verschil tussen beide soorten ontstaat tijdens het productie. Als het nog vloeibare plexiglas uit de reactor stroomt, wordt de gegoten versie uitgegoten tot een vlakke plaat, terwijl de geëxtrudeerde platen na het uitgieten gewalst worden tot dunnere diktes. Zo kan men met minder grondstof een relatief groot plaatoppervlak maken. Er kan dan gezorgd worden voor een zeer gunstige prijs-kwaliteitsverhouding. Daarom wordt de geëxtrudeerde soort ook wel budget-plexiglas genoemd.
Niet alleen een volwaardige vervanger van glas
Plexiglas platen zijn niet alleen een volwaardige vervanger van glas. Door zijn uitstekende bewerkbaarheid en producteigenschappen is dit materiaal, dat ook gebruikt kan worden door de doe-het-zelver, uitermate geschikt als constructiemateriaal. Mogelijke toepassingen van plexiglas als beglazing zijn onder andere overkappingen, voorzetramen, bootramen, deurluifels, tuinkassen, balkons en windschermen. Met deze platen kun je bijvoorbeeld zelf een 3D-printerbehuizing van kunststof maken, buiten een verblijf maken voor de schildpadden of een konijnenhok winddicht maken.
Gemakkelijk te onderhouden
Omdat plexiglas een glad oppervlak heeft, is de aanhechting van vuil gering. Daarom kun je het gemakkelijk met huishoudelijke schoonmaakmiddelen onderhouden. Plexiglas heeft wel als nadeel de krasgevoeligheid Met dit enige nadeel ten opzicht van normaal glas moet je wel rekening houden. Aangeraden wordt om voor het reinigen een mild huishoudelijk schoonmaakmiddel en een microvezeldoek te gebruiken. Het gebruik van sponzen borstel en schurende schoonmaakmiddelen moet worden afgeraden. Waarom? Omdat dit minuscule krasjes geeft. Door die krasjes wordt het oppervlak op den duur dof.