HomeWonenVouwgordijnen op maat laten maken?

Vouwgordijnen op maat laten maken?

De raamdecoratie wordt steeds meer een onderdeel van het interieur en we zien steeds vaker dat er voor vouwgordijnen op maat wordt gekozen. Het is een specifiek type gordijn en deze vouwgordijnen verschillen met andere gordijnen, door het zigzaggend openen en sluiten. Helemaal geopend ontstaat er bovenaan het raam, een horizontaal stoffen pakket. Een vouwgordijn wordt standaard bediend met een koord of ketting, waarmee je de openingsstand van het vouwgordijn kan bepalen.

Nauwkeurig
Vouwgordijnen maken is best wel een nauwkeurige klus. Het grootste gedeelte wordt weliswaar door machines gedaan, maar er zijn toch een aantal verschillende materialen, die uiteindelijk aan elkaar gemaakt moeten worden. Een vouwgordijn bestaat uit een bovenbak, stof, baleinen, bevestiging en een bediening. Ieder onderdeel is op maat gemaakt en moet nauwkeurig in elkaar gezet worden.

Kant en klaar of op maat

Natuurlijk kun je Kant en klare vouwgordijnen kopen. De keuze is dan helaas wel wat beperkter als dat je ze op maat zou laten maken. Een vouwgordijn op maat kost wat meer, maar dan heb je wel het design in de kleur die je graag zou willen, dat perfect past. Kant en klare vouwgordijnen zijn er vaak in standaard maten.

Opmeten en laten maken
Goed, je wil dus een vouwgordijn op maat laten maken en nu? Het belangrijkste is de maat. Het opmeten op zich is niet echt moeilijk, maar daarvoor moet je wel weten waar de raamdecoratie komt te hangen. Daar bedoelen we mee, bijvoorbeeld op of in het kozijn. Meet zowel de hoogte als de breedte en doe dat aan allebei de uiteinden en een keer in het midden. Houd de kleinste maat aan bij het bestellen. Als je twijfelt is het verstandig om dit aan de specialist over te laten.

De meeste vouwgordijn leveranciers komen het graag gratis voor je opmeten en kunnen je gelijk advies geven wat de beste manier van ophangen is, zodat je daar de juiste maten voor krijgt. Ze kunnen je bijvoorbeeld ook adviseren bij vouwgordijnen, waarvan de stof smaller is dan je raam. In dat geval zal er namelijk een verticale naad gemaakt moeten worden. Omdat vouwgordijnen vaak in het zonlicht hangen, is er kans op verkleuring van vooral de onderste flap. Dit is te voorkomen door de onderste flap niet te doubleren, waardoor de achterkant van de stof richting zon hangt.

 

Populaire blogs

Mijn favorieten