Online vindbaarheid. Dat iemand op Google iets intypt en dat jij dan als eerste omhoog komt. Als je een eigen website of webshop hebt, is het best interessant om eens te duiken in hoe dat werkt. Er zijn twee manieren om hoog in de zoekresultaten te staan: SEA (search engine advertising) en SEO (search engine optimization). SEA is betaald, maar SEO is gratis en kun je deels zelf oppakken. In dit blog deel ik hoe je zelf aan de slag gaat als een ware SEO-specialist.
Wat is SEO?
SEO betekent dat je je website optimaliseert voor de gebruikers van zoekmachines. Het doel is dat je website zo hoog mogelijk in de zoekresultaten staat, wanneer iemand iets opzoekt dat met je te maken heeft. Heb je bijvoorbeeld een webshop met bakproducten, dan is het goed om zoekwoorden zoals ‘professionele bakspullen kopen’ in je content te zetten. Maar SEO gaat over nog veel meer dan alleen zoekwoorden. De techniek van je website moet goed in elkaar zitten, je content moet sterk zijn en autoriteit opbouwen is ook niet onbelangrijk.
Techniek: wat kun je zelf doen?
Als je een eigen website hebt, wil je dat die snel laadt. Als je website daar 2 tot 3 seconden over doet, ben je al 57% van je gebruikers kwijt. Gebruik de volgende tips om te zorgen dat je website snel laadt:
-
Kies voor een betrouwbare hostingservice, zoals WordPress.
-
Gebruik tools zoals TinyPNG om je afbeeldingen te verkleinen zonder de kwaliteit ervan te verliezen.
-
Gebruik geen onnodige plugins.
-
Gebruik zo min mogelijk scripts van derden, zoals externe widgets.
-
Test regelmatig hoe snel je website is met tools zoals Google PageSpeed.
Content: zo schrijf je pakkende teksten
Schrijven kun je of je kunt het niet. Heb je een eigen website of webshop en wil je dat die goed vindbaar is, dan hoop ik dat je het wel kunt. Maar alleen een tekst die lekker leest, is niet genoeg.
Zoekwoordonderzoek
Denk als eerste goed na over wie je lezers zijn, welke problemen ze proberen op te lossen en welke termen ze mogelijk gebruiken om naar jou te zoeken. Maak daarna een lijst van woorden, zinnen en vragen die voor jouw website relevant zijn. Denk aan de producten of diensten die je misschien aanbiedt, maar ook de onderwerpen waar je veel over plaatst. Met tools zoals Google Keyword Planner en AnswerThePublic kun je achterhalen wat mensen veel opzoeken of welke vragen zij stellen rondom een bepaald onderwerp.
Zoekwoorden verwerken in content
Als je eenmaal je zoektermen op een rij hebt, moet je die ook nog eens natuurlijk in je content verwerken. Doe dit niet té vaak, want dan komt het spammerig over. Maar doe het ook niet te weinig, want dan werkt het minder goed. Zoekvragen kun je als kopjes gebruiken. Zorg wel dat je in die alinea ook echt antwoord op de vraag geeft.
Genoeg goede content schrijven
Eens in een blauwe maan iets schrijven heeft geen zin. Of je nu een hobbyblog bijhoudt of een grote webshop hebt, het is goed om vaak nieuwe content te plaatsen. Die content moet wel echt nut hebben. Vraag je daarom altijd af: heeft mijn lezer hier iets aan of probeer ik nutteloos aan een quota te voldoen?
Autoriteit: vertrouwen bij je doelgroep opwekken
Stel, je bent in een plaats die je nog niet kent. Je wilt even een hapje eten en komt twee restaurants naast elkaar tegen. Over één van die restaurants hoor je al de hele dag positieve dingen, van de ander heb je nog nooit gehoord. Waar ga je dan naar binnen?
De manier waarop Google beoordeelt of jouw website relevant is (en dus hoog in zoekresultaten moet staan) is vergelijkbaar. Linken veel mensen naar jouw website toe als bron – bijvoorbeeld op social media of in blogs – dan bouw je autoriteit op en is de kans groter dat je hoog in de zoekresultaten komt te staan. Hoe kom je aan die links? Door waardevolle content te maken die mensen uit zichzelf willen delen, zoals informatieve artikelen, handige gidsen of unieke onderzoeken.
Je SEO een stap verder nemen
Alles wat ik je in dit blog heb verteld, is voornamelijk van toepassing op beginnelingen. Maar als jij een wat groter bedrijf hebt en serieus met je SEO aan de slag wilt, kun je het beste een online marketingbureau in de arm nemen. In ieder geval hoop ik dat ik je tot zover heb geholpen met je SEO-start.