HomeAlgemeenWakeboarden; sport of spelen?

Wakeboarden; sport of spelen?

Op vakantie heb je het misschien al eens gezien, mensen die aan een kabel door een boot getrokken worden door de golven. De golven veroorzaakt door de boot en het water zelf, zorgen voor een moeilijke balans op het wakeboard . Het is dus de sport te blijven staan, en trucjes uit te voeren!

 

Wat is wakeboarden?

Wakeboarden is een watersport, waarbij een boot een kabel met aan het uiteinde een soort surfboardje door het water trekt. Een wakeboard is gemaakt van hetzelfde materiaal als waterski’s, namelijk kunststof en glasvezel. Dit zodat de wakeboard lekker licht is, en makkelijk door de golven glijdt. Wakeboarden is niet hetzelfde als surfen; surfen doe je namelijk zelf in de golven, waarbij je peddelt tot je in het juiste water komt, en gaat staan en met een golf mee ‘surft’, naar beneden. Wakeboarden begint liggend in het water, met je voeten stevig vastgemaakt aan een wakeboard. De boot trekt je overeind, en je kunt door met wakeboarden tot je geen zin meer hebt, in tegenstelling tot surfen, waar je steeds opnieuw een golf moet pakken.

 

Disciplines van wakeboarden.

Wakeboarden heeft drie disciplines; tricks, dubbelop, en obstacles.
Tricks is natuurlijk trucjes uithalen, zoals het wakeboard in een sprong vastgrijpen, een salto in de lucht, of een rondje van 360 graden maken. Dubbelop houdt in aan het einde van de wakeboard run op de allerlaatste hoogste golf nog een trick uitvoeren, en obstacles betekent over dingen heen springen of bijvoorbeeld een schans gebruiken om met je wakeboard een trick op uit te voeren.

Oorsprong en materialen.

Wakeboarden is ontstaan in 1985 in Amerika, toen een in San Diego surfer een klein surfboard ontwierp met banden voor je voeten. De naam in ontstaan door de hekgolf (de golf van de boot), die de wake wordt genoemd, werd gekoppeld aan de board van surfboard. De hekgolf wordt gebruikt om trucs mee uit te halen, omdat de boot (ligt natuurlijk aan de grootte) golven produceert.
Benodigdheden voor wakeboarden zijn onder andere een wetsuit, omdat je langere periodes in het water ligt. Je voeten zitten vast gegespt aan een board, dus je kan niet goed rondzwemmen om jezelf warm te houden. Onderkoeling ligt dus op de loer. Tegenwoordig gebruiken wakeboarders ook helmpen, kneecaps, een zwemvest, en andere bescherming. Dit omdat je tijdens extreem hoge golven erg hoog de lucht in wordt geworpen, waarbij een klap op het water aan kan voelen als een klap op beton. Het is dus belangrijk bij wakeboarden jezelf goed te beschermen!
Nu je goed geïnformeerd bent, kan het wakeboarden beginnen!

Populaire blogs

Mijn favorieten