HomeDIYJouw ideale deur in 11 stappen

Jouw ideale deur in 11 stappen

Je doet hem op een dag heel vaak open en dicht: je binnendeur. Maar hoe vaak denk je erover na wat voor soort deur je in huis hebt? Binnendeuren dienen voor zoveel meer dan alleen het afsluiten van een ruimte. Deuren zijn van grote invloed op de sfeer en stijl van een interieur. Hoe maak je echter de juiste keuze wanneer je een nieuwe deur gaat aanschaffen? Wij helpen je hierbij, zodat jij met de mooiste deur in huis valt. Dé 11 stappen op een rijtje voor de beste keuze.

1. Draai of schuif je hem erin?

Dit is wel een basisafweging die je moet maken: ga je voor een ‘gewone’ draaideur of juist voor een schuifsysteem? Een aantal aspecten die hierbij een rol spelen zijn onder andere de huidige situatie en de ruimte die je hebt.

Een draaideur maakt een zwaai en zorgt ervoor dat je dus ruimte nodig hebt om deze draai te maken. Daarnaast heb je bij een schuifdeur juist ruimte nodig zodat de deur weg kan ‘schuiven’ in of langs de wand. Mocht je een bestaande deur willen vervangen, dan is het goed om te kijken hoe de situatie nu is en daarop in te haken. Uiteraard kun je ook wisselen van systeem, dit vergt echter wel een kleine verbouwing. Logischerwijs zijn de kosten dan ook hoger.

Daarnaast heb je voor het openen en sluiten een ander systeem nodig. Bij schuiven heb je geen deurklink nodig maar alleen een inkeping voor je handen. Bij een deur heb je dit wel nodig om de deur goed af te kunnen sluiten. De bevestiging hiervan is lastiger dan bij een schuifvariant.

2. De juiste serie en uitvoering

Zoals we al aangaven kan een deur veel betekenen voor de sfeer en uitstraling in een ruimte. Ook lichtinval is hierbij een belangrijk aspect. Met de look van jouw deur kun je vele kanten op. En binnendeur met glas zorgt voor extra lichtinval en geeft een ruimtelijk effect.

 

Je hebt echter ook opties voorzien van een paneel, dit biedt een stijlvolle uitstraling maar ook genoeg privacy. Een deur met glas voor het toilet? Liever niet. Toch kun je door te kiezen voor dezelfde serie ervoor zorgen dat er consistentie blijft bestaan in de lijn en look van jouw deuren. Met óf zonder glas.

Een optie ertussenin is matglas, wel lichtinval maar geen details. Kortom, ook hier geldt dat er vele opties zijn. Aan jou de keuze.

3. Ga je voor een opdek- of stompe deur

Je hebt opdekdeuren en stompe deuren. In dat laatste geval valt de deur precies in het kozijn, hierdoor laat hij weinig tocht door. Bij opdekdeuren blijft er net een randje buiten het kozijn. Deze laatste heeft volgens sommigen een minder strakke uitstraling maar het monteren is wel eenvoudiger.

Toch liever een strakke look? Dan is het integreren van de scharnieren in de deur een prachtige optie. Dit maakt het plaatsen wel iets complexer, het inhuren van een timmerman is aan te raden.

4. Rechts- of linksdraaiende deur

Eerder hebben we het al over draaien of schuiven gehad, maar er is nog meer te kiezen. Hierbij moet je echt praktisch gaan denken, naar welke kant draait je huidige de deur? Heb je een links- of rechtsdraaiende deur nodig?

Tip: Doe de deur dicht, ga aan de kant staan waar de scharnieren zichtbaar zijn. Pak de deurkruk trek hem naar je toe, gaat ie dan naar links, dan is het een linksdraaiende deur.

Dit is van belang voor de kant van de scharnieren en deurklink. Een voordeur draait bijvoorbeeld vaak naar binnen, niet erg sympathiek

voor visite wanneer je de deur in iemands gezicht opengooit. Wees je hier bewust van. Hoe je weet of het links-of rechtsdraaiend is? Doe de deur dicht en ga aan de kant staan waar de schanieren zichtbaar zijn. Pak de deurkruk vast en trek deze naar je toe. Wanneer deze dan naar links draait, is het een linksdraaiende deur. Bij rechtsdraaiend is dit (je raadt het al) naar rechts.

5. De afmetingen; keuze uit standaard- of maatwerk

Helaas heb je bij deze stap simpelweg niet altijd een keuze. In oude huizen zullen de standaard maten minder snel gaan passen. Hierbij zijn maatwerk deuren de oplossing, deze zijn helaas vaak wel duurder maar geven het beste resultaat. Een optie bij een kleine afwijking van standaard maten is op te lossen door voor een deur te gaan waar je zelf de hoogte/lengte kan aanpassen, zoals bij kamerhoge deuren vaak het geval is.

6. Het zit hem in de details; slot, scharnier of kruk

Soms is het fijn wanneer een deur op slot kan, maar is hier per se een sleutel voor nodig? Dat soort vragen poppen hier op. Ook de keuze voor een deurklink is beeldbepalend qua look en uitstraling. Chroom, glimmend of juist mat? Er is veel mogelijk.

7. Sta je op de tocht?

Denk ook een beetje aan het milieu (en je portemonnee) door de keuze omtrent de afsluiting van de deur. De ene manier laat meer lucht door dan de ander. Om de tocht helemaal te verminderen kun je kiezen voor een tochtvaldorpel, zeker aan te raden voor plaatsen waar nog wel eens een andere wind waait.

8. Vul de deur op de juiste manier

Zoals we eerder al benoemden; Ook de vulling van de deur maakt verschil. Ga je voor massief, honingraat, kanaalspaanvulling of volspaanvulling? Deze laatste is de beste kwaliteit en laat het minste geluid en warmte door. Honingraat daarentegen laat hiervan het

meeste door van de vier opties. Qua onderscheid kun je stellen, hoe duurder, hoe beter de deur beschermt tegen geluid.

9. Is een kozijn fijn?

Soms zitten er al standaard kozijnen in je huis en daar zul je logischerwijs je deuren op aanpassen. Maar mocht je nog de keuze hebben, dan kan het qua look een enorm verschil maken om voor specifieke kozijnen te gaan. Hardhouten kozijnen geven meteen een luxere uitstraling aan een ruimte, stalen kozijnen bevorderen daarnaast de industriële uitstraling. Net wat bij jou past.

10. Bijbehorende plinten?

Nu we toch met de uitstraling bezig zijn, er is zelfs de mogelijkheid om de plinten te laten aansluiten op jouw deuren. Hier maak je de look helemaal mee af. Dit zorgt voor eenheid en rust in je interieur. Een enorme aanrader!

11. Ga je zelf (deur)sleutelen?

Ga je zelf aan de slag met afhangen en deurklinken? Heel goed, maak het jezelf makkelijk door een deur te kiezen waar alvast een freesmal voor de scharnieren bij zit of bestel dit er los bij. Hiervoor is namelijk vaak gereedschap nodig wat je zelf niet in je bezit hebt, en je weet zeker dat het goed gaat!

Kortom, er zijn nogal wat stappen te nemen waar het aankomt op deuren. Kom je er niet deur? Schroom niet om ons om advies te vragen, wij hebben vaker de juiste deur gekozen!

Populaire blogs

Mijn favorieten