HomeAlgemeenEen cultuurdag organiseren op school?

Een cultuurdag organiseren op school?

Ben je werkzaam in het onderwijs en wil je een cultuurdag organiseren op je school? Dat is nu gemakkelijker dan ooit. De hele organisatie word je uit handen genomen. Het enige dat je hoeft te regelen zijn lokalen of andere ruimtes en de wifi. De rest wordt door de workshopleiders gedaan en er is een speciale coördinator aanwezig die een oogje in het zeil houdt en aan wie je alle vragen die je verder nog hebt kunt stellen.

Welke workshops op een cultuurdag?

Voor het voortgezet onderwijs zijn er tientallen workshops beschikbaar. Van muziek tot dans en van schilderen tot theater. Maar ook: capoeira, cartoontekenen, graffiti, vloggen, spoken word en vele, vele andere workshops die aantrekkelijk zijn voor jongeren op het voortgezet onderwijs. Of je nu leerkracht bent op het vmbo of op het gymnasium, er is altijd een aantrekkelijk programma te maken. En wanneer je speciale wensen hebt, dan is dat altijd bespreekbaar. Moet het passen in een werkweek of aansluiten bij de identiteit van de school? Het uiteindelijke programma voor de cultuurdag is altijd maatwerk.

Ook workshops voor jongere kinderen

Er zijn niet alleen workshops voor jongeren op het voorgezet onderwijs, maar ook voor een workshop aan kinderen op de basisschool kun je terecht. Veel theaterworkshops, maar ook een film maken is mogelijk. Zingen, dansen, tekenen, circus, een tas bedrukken, er is ontzettend veel keus. Echte toegevoegde waarde ontstaat vooral wanneer de workshop aan kinderen samen met de leerkrachten wordt georganiseerd. Wanneer het aansluit bij de lessen of andere activiteiten en bij wat al geleerd is, dan heeft het veel meer meerwaarde. Voor jongere kinderen wordt er in de workshops vaak een combinatie gemaakt met kunst en techniek, omdat ook techniekonderwijs van groot belang is en nog wel een ondergeschoven kindje op scholen. Op deze manier kan er dus ook wat extra aandacht aan het techniekonderwijs gegeven worden. Een mooie gelegenheid om aandacht te geven aan kunst op school is bij een bijzondere gelegenheid; een laatste schooldag, een afscheid van juf of meester of een jubileum. Ook dan kan op maat een workshop aan kinderen gemaakt worden.

De kosten en de organisatie

Er zijn een aantal kosten waar je rekening mee moet houden bij een cultuurdag of workshop aan kinderen. Er zijn de workshops zelf, het materiaal en de reiskosten. De reiskosten zijn standaard en zitten bij de meeste workshops al bij de prijs in. Het materiaal verschilt per workshop natuurlijk. Ook hebben scholen soms zelf al materiaal in voorraad. De kosten van de workshop aan kinderen zijn ook verschillend. Het hangt er heel erg vanaf of een workshopleider voor één workshop komt of voor een hele dag. Dat geldt ook voor een cultuurdag, daarbij kun je het uitgangspunt nemen: hoe groter de groep en hoe meer dezelfde workshops; hoe goedkoper.

Populaire blogs

Mijn favorieten