HomeWonenHoe ga jij besparen op je energie?

Hoe ga jij besparen op je energie?

De hoge energiekosten in Nederland zijn voor veel mensen een struikelblok. De kosten voor stroom en gas zijn de afgelopen jaren enorm gestegen en dit heeft voor veel huishoudens geresulteerd in een stijging van de maandelijkse kosten. Wat veel mensen niet beseffen is dat je op verschillende manieren flink kan besparen op je energiekosten. In dit artikel lees je hoe je op verschillende manieren flink kan besparen op je energiekosten.

Gasprijzen

De gasprijzen zijn de afgelopen jaren enorm gestegen. Dit komt doordat er sprake is van een tekort aan aardgas in Nederland. Dit tekort is ontstaan door de sancties die zijn opgelegd aan Rusland. Rusland is namelijk een van de grootste gasleveranciers van Nederland en Europa. Door de sancties is er een beperking opgesteld voor de hoeveelheid gas die Rusland naar Nederland mag exporteren. Dit heeft ervoor gezorgd dat er minder gas in Nederland beschikbaar is en de prijzen dus omhoog zijn gegaan.

Stroomprijzen

Ook de stroomprijzen zijn de afgelopen jaren hard gestegen. Dit komt doordat er meer vraag is naar stroom en er minder aanbod is. Dit heeft ervoor gezorgd dat er een tekort is ontstaan aan stroom in Nederland. Om het tekort aan stroom op te vangen, moeten de centrales hun prijzen verhogen. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in hogere stroomprijzen voor de consument. Ook betalen de stroomleveranciers en tussenhandelaren record prijzen. Momenteel wordt in Europa 1 megawatt uur verkocht voor €1000 euro. Dat is €1,- per kilowatt.

Gasvrij wonen

Een manier om hoge energiekosten te voorkomen, is door gasvrij te wonen. Dit kan door bijvoorbeeld te kiezen voor zonnepanelen. Zonnepanelen zijn een milieuvriendelijke en duurzame manier van stroom opwekken. Doordat je zelf stroom opwekt, bespaar je op je energiek. Zonnepanelen zijn een investering, maar uiteindelijk bespaar je hiermee op je energiekosten.

Energie vergelijken

Een andere manier om flink te besparen op je energiekosten is door slim te gaan vergelijken. Zit je voornamelijk bij de zelfde aanbieder? Dan betaal je meestal teveel. Er zijn namelijk veel energieleveranciers en ze bieden allemaal verschillende prijzen en voorwaarden. Het is daarom belangrijk om elke keer te vergelijken voordat je een nieuw contract aangaat. Op die manier bespaar je flink op je energiekosten. Energie vergelijken kan je simpel online doen via verschillende websites. Gaslicht.com is één van die websites.

Gasvrij wonen

Een manier om hoge energiekosten te voorkomen, is door gasvrij te wonen. Dit kan door bijvoorbeeld te kiezen voor zonnepanelen. Zonnepanelen zijn een milieuvriendelijke en duurzame manier van stroom opwekken. Doordat je zelf stroom opwekt, bespaar je op je energiekosten. Zonnepanelen zijn een investering, maar uiteindelijk bespaar je hiermee op je energiekosten. Wist je ook dat je de BTW van je zonnepanelen kan terugvragen? In Nederland zijn er financieringsmogelijkheden en ook subsidies beschikbaar om zonnepanelen betaalbaar te maken.

 

Dus hoe ga jij besparen op je energierekening?

Populaire blogs

Mijn favorieten